БЛОГ
7 съвета, с които да подобриш финансовото си положение
Ако в края на всеки месец се чудиш, къде отново са отишли всичките ти пари, ако не успяваш да спестяваш нищо и постоянно прибягваш до взимането на кредити, то задължително прочети тези съвети. Те ще ти помогнат да съставиш свой собствен бюджет, да планираш разходите си и да бъдеш по-внимателен в харченето на пари.
1. Анализирай разходите си и направи бюджет

Постарай се да записваш всички плащания, които правиш в рамките на 1-2 месеца. По този начин ще разбереш, колко пари харчиш и за какво, и кои от разходите ти може да се оптимизират. Сравни приходите и разходите си и виж дали успяваш да спестяваш. Пресметни, какво е минималното ниво на месечните ти разходи (храна, гориво, комунални плащания и т.н.). Планирай, колко пари ще харчиш за различни неща, като развлечения, пътувания, дрехи и други, и следвай този план.

2. Отдели поне 20% от дохода за финансови цели

Ако имаш кредити, основната ти финансова цел е да ги погасиш по-бързо. Ако имаш няколко кредита, провери лихвите и виж, кои трябва да бъдат погасени първи. Други финансови цели може да са спестяване на определена сума за първоначална вноска по ипотека, почивка или за друго скъпо нещо, покупката на което изисква спестяване на пари за известен период от време.

3. Предвиждай 30% от бюджета за лайфстайл разходи

Този тип разходи включва почивки, ресторанти, кино, театър и други забавления, които не са част от задължителните ти разходи.

4. Не живей на кредит

Микрокредитите са едно от нещата, които съсипват материалното ти положение. Ако не става дума за сериозни покупки (като апартамент или кола), постарай се да не прибягваш до взимането на кредити, а да харчиш само парите, които имаш. Използвай дебитна карта вместо кредитна. Не си купувай дрехи, обувки и техника, които не можеш да си позволиш без да ги платиш чрез кредит (кредитна карта).

5. Осигури финансов буфер

Винаги трябва да имаш спестявания в размер на поне 3 заплати за непредвидени разходи, например в случай, ако загубиш работата си.

6. Диверсифицирай приходите си

Най-добре е да имаш няколко източника на доход. Източниците на доход може да са различни. Помисли за други допълнителни начини за изкарване на пари, освен основната ти работа. Например, ако имаш апартамент, който не използваш, го давай под наем. Ако имаш свободно време, можеш да взимаш допълнителни проекти, които са в твоята сфера на работа. Като за начало можеш да разпиташ приятелите и познатите си за такива допълнителни възможности. А може би имаш хоби или талант, който може да монетизираш? Ако искаш да стартираш бизнес, не напускай работата си, а започни да го развиваш, докато още работиш там. По този начин ще се предпазиш от ситуацията, в която бизнесът ти няма да носи пари в началото, и същевременно с това ти няма да имаш и работа, с която да покриваш месечните си разходи.

7. Не инвестирай в бизнеси и пазари, от които не разбираш

Няма лесни начини за изкарване на пари! Не се поддавай на реклама и не инвестирай в биткойни, пазари за валута и ценни книжа, ако не разбираш от тях. Със сигурност имаш приятел, който е спечелил много пари от определен вид инвестиция, но със сигурност имаш много повече приятели, които са загубили парите си, инвестирайки в същото, но просто не са ти разказвали за това.

Курсове, които може да харесаш: