БЛОГ
Какво да правиш, ако нямаш време за да учиш английски
От нашите ученици най-често чуваме фразата «Нямам време, за да уча английски». Ако и ти искаш да подобриш своя английски (или друг чужд език, който учиш), си задай следните 6 въпроса. Отговорите на тях ще ти помогнат да намериш време да се занимаваш с езика, дори ако си мислиш, че не разполагаш с такова!
За какво ми е английски?

На първо място си отговори на въпроса, дали си сигурен, че това изобщо ти трябва. Истината е, че ако човек наистина има нужда от нещо, ще намери начин да го вмъкне в графика си. Също така, важно е да определиш и целите си. Помисли, какво ще се промени, когато научиш английски? Какво точно искаш да подобриш – да проговориш, да пишеш? Помисли, за какво ще го използваш и прави упражнения, които ще ти помогнат за постигане на твоята цел. Ако искаш да говориш по-уверено например, е по-добре да вземеш 2 скайп-урока на седмица, отколкото да учиш граматика, ходейки на курсове по 3 часа.

Какво мога да направя за моя английски за 15 минути?

Представи си, че имаш 15 минути и трябва да ги отделиш за учене на английски. Какво би направил за това време? Може да изгледаш TED-лекция, може да почетеш любимия си блог, можеш да почетеш книга или да напишеш няколко изречения, като дневник на английски. Следващия път, когато правиш почивка на работа, вместо да стоиш в кухнята с колегите си или да преглеждаш профилите си в социалните мрежи, се позанимавай с английски. По-ефикасно е да се занимаваш по 15 минути всеки ден, отколкото за 3 часа веднъж седмично.

Кога мога да слушам и да чета на английски?

Със сигурност имаш време, когато ушите или очите ти са свободни. Използвай това време за своя английски. Слушай подкасти или чети новини на английски на път за работа, гледай видеа, докато тичаш на пътеката, чети книга, докато ти правят маникюр. Носи книга на английски със себе си, която да четеш, когато се наложи да чакаш на опашка или някъде другате (можеш да свалиш и дигитална книга на телефона).

Колко часа на ден прекарвам в безполезни неща?

Пробвай да прекараш една седмица, записвайки, какво правиш през 15 минути. Това упражнение ще ти помогне да станеш внимателен към себе си и да разбереш, колко време губиш в четене на социални мрежи, гледане на телевизия, пушене и не правене на нищо полезно. Помисли, какви от тези занимания може да замениш с четене на английски.

Къде в моя град мога да практикувам английски?

Всеки език се забравя, ако не го практикуваш. Това важи особено много за разговорния език. Виж, дали в твоя град има събития, които се провеждат на английски и кои са местата, които се посещават от чужденци. Запознай се с чужденци и поддържвай връзка с тях, като използваш това общуване, за да упражняваш разговорния си език. Най-вероятно, и на тях ще им бъде интересно да срещнат нов приятел, който е местен!

Как мога да прекарвам време в социалните мрежи с полза за моя английски?

Има много начини за това! Стани последовател на англоезични страници, чети блогове, гледай влогове, коментирай, участвай в дискусии. Напълни нюз фийда си с постове на английски. Направи английския част от живота си. Ще успееш да го подобриш само ако харесваш начин, по който го правиш и се наслаждаваш на процеса!

Харесай страницата ни във Facebook!
Един интересен начин да подобриш английския си е да участваш в нашия 30-дневен онлайн курс English Challenge. С него ще освежиш граматичните си знания и ще придобиеш нови, ще се тренираш да пишеш на различни теми, ще подобриш разговорния си език и произношение, като се потоппиш и се наслаждаваш на процеса на учене.
Курсове, които може да харесаш: