БЛОГ
Как да станеш по-добър в писмената ти бизнес комуникация на английски
За да бъдеш добър във воденето на бизнес кореспонденция на английски не е достатъчно просто да си перфектен в езика и да можеш да конструираш правилни изречения. Точно затова в следващите редове ще ти споделим някои важни правила и съвети, които могат да ти помогнат в писането на бизнес писма.
1. Пиши кратко и ясно
Много често в бизнес писмата си човек използва дълги и обстоятелствени изречения, воден от идеята да направи добро впечатление. Това е грешка! В този случай по-вероятно е да обърка читателя и той да се изгуби в написаното. Следвай принципа „Less is more". Използвай кратки и ясни изречения, така че читателят лесно да разбира това, което искаш да кажеш.

2. Структурирай текста
Не пиши разхвърляно! Първо направи план за структурата, а след това започни да пишеш писмото. В първия абзац обясни целта, с която пишеш. Във втория абзац дай повече детайли. В третия абзац напиши, какво точно искаш от адресата ("call to action"). Ако липсва call to action, то вероятността да няма никакво действие от страна на адресата е много голяма.

3. Забрави за съкращения
Изписвай думите и изразите точно и се придържай към граматическите правила, забрави за символите и съкращенията, като &, etc., т. н., ok и други. Също така, в официални писма не се използват съкращения с апострофи – пиши do not вместо don't, cannot вместо can't и т.н.

4. Избягвай използването на жаргонни изрази
Използвай подходящ език, подход и тон, според това на кой пишеш. Придържай се към по-стриктния и формален бизнес език. Дори когато комуникираш с хора от твоята сфера, избягвай използването на жаргонни изрази, които са приети в бранша. Употребата на такива може да прикове вниманието на читателя върху тях и така да пропусне важните неща.

5. Проверявай написаното поне два пъти
Във всеки случай задължително прегледай всичко, след като приключиш с писането. Желателно е да провериш текста поне два пъти. Ако не трябва да изпращаш написаното веднага, провери го втори път след 1-2 часа. Тогава мозъкът ще е отвикнал от него и ще можеш да уловиш грешки, които си пропуснал при първата проверка.

Ако искаш да се научиш да пишеш стегнати, лаконични, добре структурирани и ефективни бизнес писма на английски, запиши се за онлайн курса Business Writing for Managers!
Курсове, които може да харесаш: