БЛОГ
4 съвета за успешно търсене на работа
Съвет 1. Използвай своя нетуърк

Да използваш мрежата си от контакти е един от ефикасните начини да търсиш нова работа. Не се срамувай, а разкажи на всички, че търсиш работа, и не само на близките ти приятели, а и на познатите. Напиши по едно кратко съобщение с описание на това, което търсиш, на своите приятели във Facebook или Linkedin. Кой знае, може би братовчедът на фризьорката ти е HR в любимата ти компания и търсят точно такъв човек като теб!


Съвет 2. Ако си се прицелил в конкретна компания, намери човек, който вече работи там

Ако искаш да работиш в конкретна компания, постарай се да намериш връзка с човек, работещ там. Това може би е твой приятел или приятел на твой приятел. Напиши списък на компаниите, в които би искал да работиш, и хора, които могат да ти помогнат. Помоли ги да те препоръчат и да препратят резюмето ти. По този начин ще ти обърнат повече внимание и може да си сигурен, че резюмето ти няма да се загуби. В много от големите компании има и отделни бонуси, които служителите получават, в случай, че препоръчат човек и той започне работа там. В такъв случай и твоят приятел може да спечели, ако те вземат на работа. Освен това, можеш да разбереш много "неща от кухнята" за работата в тази компания.Съвет 3. Напиши съпроводително писмо

Ако нямаш познати в компанията, в която изпращаш резюмето си, е добра идея да напишеш съпроводително писмо. Това е кратко писмо, в което разказваш, защо искаш да работиш в компанията им и защо мислиш, че си подходящ кандидат за тази работа. Пиши писмото, гледайки от тяхната перспектива, помисли, какво търсят в кандидата, и опиши защо си точно такъв. Не дублирай информацията от резюмето си в писмото. То трябва да допълва автобиографията ти. Писмото трябва да е написано специално за тази компания. Не използвай и не изпращай шаблони, защото отсреща веднага ще го разберат. Задачата ти е да покажеш, че си запален и имаш желание да работиш точно при тях. Не трябва да показваш, че си се отчаял от опитите си да намериш работа, или че само парите те интересуват.Съвет 4. Подготви се за интервюто

Дори и да си перфектния кандидат за работата, трябва да отделиш време за подготовка за интервюто. Освен професионалните ти качества, потенциалният ти работодател ще оценява личните ти и комуникационни умения, а също и логическото ти мислене. Помисли, какви качества търсят, и си спомни ситуации от предните си работи, в които си демонстрирал именно тези умения. Подготви кратък разказ за себе си, припомни достиженията си и друга информация, която може да им бъде полезна. Можеш да се потренираш с приятел и да получиш обратна връзка от страни на това, как изглеждаш, за начина ти на говорене, езика на тялото, излъчването ти. Когато си подготвен добре, излъчваш увереност!

Ако ти предстои интервю за работа на английски език, запиши се за нашия онлайн курс Job Interview Preparation! С този курс максимално бързо ще разбереш как да съставиш резюме, как да напишеш страхотно съпроводително писмо и как да подготвиш най-добрите отговори на често задавани въпроси.
Курсове, които може да харесаш: