БЛОГ
7 начина да победиш прокрастинацията
Независимо от това, дали работиш в офис или си фрийлансър, дали си затрупан с работа или имаш доста свободно време, дали обичаш работата си или не, най-вероятно от време на време прокрастинираш – отлагаш работата си за после. Понякога отлагаш изпълнението на големи и сложни задачи, заемайки работното си време с реализиране на малките. Понякога се случва така, че работиш по дадена задача, но накрая отлагаш завършването й. Прочети тези 7 съвета и разбери, как да намалиш прокрастинацията и да станеш по-ефективен в работата си.
1. Започни

Най-трудното е да започнеш. Твоята задача е да направиш тази стъпка максимално лесна за себе си. Предварително подготви всичко, което ще ти трябва за работа (например, извади необходимите ти документи, отвори всички необходими програми, събери цялата информация преди да си започнал да пишеш отчет). В този случай ще ти е по-лесно да седнеш и да работиш. Също така, можеш да пробваш да «измамиш» себе си. Кажи си, че ще поработиш по дадената задача само 10 минути и започни. Когато стартираш работа, ще ти е по-лесно да продължиш нататък.

2. Мисли за крайната цел

За да мотивираш себе си, мисли за причината, поради която трябва да направиш зададената ти задача. Например, ако постоянно отлагаш ходенето на фитнес, си спомни защо изначално си решил да спортуваш. Ако не си доволен от тялото си и искаш да отслабнеш, застани на кантара и разгледай тялото си в огледалото. Представи си, какво ще се промени в живота ти, ако направиш това, което си запланувал.

3. Разбий задачата на по-малки

Понякога отлагаме изпълнението на дадена задача, защото ни изглежда голяма, изискваща много време и не знаем откъде да започнем. В този случай най-добре е да разделиш задачата на поредица от последователни и лесно изпълними стъпки. По този начин ще ти е по-лесно да работиш по нея и да следиш прогреса си.

4. Използвай таймер

Ако лесно се разсейваш и отклоняваш вниманието си, като проверяваш пощата си, четеш статии в социалните мрежи или разговаряш с колеги за неща извън работата, установи няколко интервала, в които ще работиш без да се разсейваш. Можеш да установиш, например, 3-4 интервала от по 1,5 - 2 часа, през което време да бъдеш изцяло фокусиран и посветен на работата, която вършиш. През това време не отговаряш на телефона (освен в много спешни случаи), не четеш неща в интернет, изключваш уведомленията от социалните мрежи и работиш по поставените ти задачи.

5. Постави си дедлайн

Задължително си постави краен срок за завършването на работата, с която се занимаваш. Ако работиш за себе си, например, си постави твърд дедлайн и го запиши на място, където постоянно ще го виждаш.

6. Помоли приятел да те контролира

Ако не можеш да контролираш себе си, тогава помоли някой друг да го прави. Това може да бъде например твой приятел. Разскажи му за това, което мислиш да свършиш и го помол да следи прогреса ти, като те разпитва от време на време, как върви работа.

7. Бъди внимателен към себе си

Ако често отлагаш изпълнението на различни задачи, анализирай мислите си и виж каква е причината, поради която това се случва. Често перфекционизмът е причина за постоянното отлагане. Постарай се да се фокусираш върху резултата, а не върху самия процес. Измисли си някаква малка награда за приключване на определена част от работата – бонбон, чаша кафе, 10 минути за четене. Предварително ги запиши някъде. Така ще имаш повече стимули, за да завършиш дадената част от работата.
Харесай страницата ни във Facebook!
Курсове, които може да харесаш: