БЛОГ
Активно слушане: 5 съвета, с които ще станеш по-добър събеседник
С огромното количество информация, която получаваме ежеминутно, и с изместване на общуването от «на живо» към общуване през месинджъри, способността за задържане на вниманието на всеки човек намалява, и все повече хора губят навика да слушат внимателно.
Активното слушане е комуникационно умение, което пренася фокуса от това, което се случва в главата ти, върху това, което говори твоят събеседник. Тоест, когато слушаш някого, трябва да спреш да мислиш за странични неща и да се концентрираш върху това, което говори човекът срещу теб. Ако развиеш навици на активно слушане, това веднага ще бъде забелязано от другите хора. Ще станеш по-добър събеседник, и това ще се отрази положително както в личните ти отношенията, така и в професионалното ти развитие.

1. Гледай събеседника си в очите

Сигурно вече си забелязал, че е изключително неприятно, когато говориш с някого и погледа му не е фокусиран върху теб, а гледа към прозореца, в телефона или компютъра си, или просто гледа и слуша някой друг през това време. Когато говориш с някого, бъди изцяло в разговора. Постарай се да гледаш събеседника си в очите поне през 60-80% от времето, в което говори, без да гледаш телефона си и да се разсейваш за други неща. Обръщай внимание и на езика на тялото, позата и израза на лицето. Те могат да ти разкажат още повече.


2. Слушай внимателно и не прекъсвай

Когато слушаш, изключи вътрешния си диалог и мисли. Концентрирай се върху това, което говори събеседника ти. Всъщност е невъзможно едновременно да слушаш събеседника си и вътрешния си диалог! Един добър начин да го направиш е като си представяш всичко, което той ти разказва. Не го прекъсвай – позволи му да се изкаже преди да започнеш да говориш, дори ако мислиш, че знаеш, какво ще ти каже. Не опитвай да отговориш на въпрос, преди човекът срещу теб да е приключил със задаването му. Да прекъснеш събеседника си означава «Това, което казвам аз, е по-важно от това, което казваш ти».


3. Въздържай се от излишни съждения

Важно за активното слушане е да бъдеш непредубеден. Постарай се да бъдеш отворен за новите идеи и новите възможности. Понякога, когато човек започва да говори, още от самото начало мислиш, че не си съгласен с него, или не очакваш, че ще ти каже нещо ново. Игнорирай това усещане и внимателно изслушай, какво ще ти каже – може пък и да те изненада! Остави разсъжденията и мислите си, критиката и споровете настрана, и просто го изслушай докрай.


4. Не мисли за отговор

Едно от нещата, които разсейват много, е когато човек започва да говори за нещо, което те вълнува или да говори за опит, подобен на твоя. В този момент обикновено започваш да мислиш за твоя отговор, или още по-зле, направо прекъсваш човека отсреща и започваш да говориш за себе си. Постарай се да изключиш тези мисли и изслушай другия докрай. Например, твоя събеседник започва да разказва в детайли, как е ходил на почивка в Тайланд. Ако и ти си ходил скоро в Тайланд, първия ти инстинкт и реакция ще е да го прекъснеш и да кажеш, че и ти също си бил там. Вместо това, внимателно го изслушай и след това му сподели и своя опит. Човекът ще ти бъде благодарен, че си го изслушал до края, а и ще е още по-интригуващо, ако го споделиш на края.


5. Задавай въпроси

Ако нещо не ти е ясно, не се срамувай да задаваш уточняващи въпроси. Това е отличен начин да покажеш и своя интерес. Избягвай въпроси, на които може да отговориш с да или не. Задавай открити въпроси, с които да стимулираш и провокираш дискусията. Например, вместо да питаш «Хареса ли ти в Тайланд?», попитай «Какво най-много те впечатли в Тайланд?» Откритите въпроси позволяват на събеседника ти да разкрие повече за своите идеи и да провокират дискусия с внимание и взаимно уважение.


6. Отразявай

Един от методите на активното слушане е перифразирането на това, което е казал събеседника ти. Освен че по този начин той вижда, че го слушаш, това ти дава възможност да провериш, дали правилно си го разбрал.
Курсове, които може да харесаш: